Uit onderzoek wordt steeds duidelijker wat de effecten van weinig bewegen zijn op hoe je er mentaal aan toe bent. Weinig bewegen geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische klachten en gediagnosticeerde psychische aandoeningen.
Andersom is het zo dat voldoende bewegen een beschermend effect heeft.
De link tussen bewegen en mentale gezondheid
Het lijkt bijvoorbeeld zo te zijn dat als iedereen voldoende zou bewegen er tot 20 procent minder gevallen van depressie zouden zijn.
Er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen depressie en angst en leefstijlgedrag. En dat verband blijkt sterk aanwezig te zijn.
Sporten vindt niet iedereen leuk
De Gezondheidsraad en de WHO raden volwassenen aan om minimaal 150 minuten per week matig intensieve bewegingen te doen (voor kinderen gemiddeld 60 minuten per dag).
Sporten is een mooie manier om te bewegen en aan die richtlijn te voldoen, maar dat vindt niet iedereen leuk. Wandelen en fietsen zijn ook gezond en populair.
Het is belangrijk om het zitten zo veel mogelijk te doorbreken, wissel zitten af met beweging.
Belangrijke kanttekening is dat alleen meer bewegen niet een psychische aandoening kan voorkomen of genezen. Het zou een aanvulling moeten zijn, en niet een vervanging van bepaalde medicatie of therapie.
Wel is het zo dat sporten het verstandelijk functioneren kan verbeteren en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Mensen voelen zich over het algemeen beter als zij vaker in beweging zijn én als mensen dit samen doen.
Bij mensen die last hebben van angst of depressie zien we al na 60 minuten bewegen een beschermend effect of vermindering van klachten.
Iets is beter dan niets
Staar je dus niet blind op die 150 minuten, iets is beter dan niks. En wil je het sporten langer volhouden, probeer dan iets te doen waar je plezier in hebt. Dat draagt ook weer bij aan je mentale gezondheid.
Raadpleeg uw chiropractor voor advies.
Bron: Jeroen Deenik, onderzoeker en de Gezondheidsraad en WHO