Wanneer je in een vochtig of schimmelig huis woont, kan je astmatische klachten als hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid ontwikkelen. De klachten kunnen ook erg lijken op hooikoortsklachten. Ook kunnen klachten als keelpijn, niezen en een verstopte neus ontstaan. Als je allergisch bent, kan je vaker en heftigere klachten krijgen.

De gevolgen van een te lage temperatuur
Een te lage temperatuur in huis kan ook een oorzaak van schimmel zijn. Dit probleem zien we met de huidige energieprijzen steeds vaker. Vocht condenseert op koude plekken en dus ontstaat door verlaging van de temperatuur een schimmelvriendelijke omgeving.

Goed ventileren is belangrijk
Ventileren is ook met een lagere temperatuur van de CV nodig.
Hoewel de meeste schimmels herkenbaar zijn aan duidelijke plekken in huis, kunnen ze ook ergens verborgen zitten. Als je gezondheidsklachten hebt zonder dat je schimmelplekken ziet, kan het andere oorzaken hebben. Zo leidt huisstofmijt tot soortgelijke klachten.

Zo kun je schimmelvorming voorkomen
Als de klachten ernstig zijn, raden wij aan om niet alleen de schimmel te verwijderen, maar om ook langs de huisarts te gaan.
Ventileer extra goed als je kookt en doucht, omdat hierbij condens ontstaat.
Zorg ervoor dat er lucht van buiten door je huis kan stromen door bijvoorbeeld ventilatieroosters of ramen open te zetten.

Koken met een deksel op de pan
Met een deksel op de pan koken kan ook de hoeveelheid damp verminderen. Als je een wasrek gebruikt om de was te drogen, doe dit dan bij voorkeur buiten of in een aparte ruimte met het raam open. In de badkamer zijn nog een aantal extra maatregelen te treffen. In vochtige ruimtes zoals de badkamer kan het helpen schimmelwerende muurverf te gebruiken. Maak ook regelmatig de voegen en naden in de badkamer schoon, want kalk en vuil zijn een voedingsbodem voor schimmels.

bron GGD Werkgroep Binnenmilieu, Sanne Janssen, Milieu Centraal, Nu.nl