Zet minimaal tienduizend stappen per dag. Onderzoek laat echter zien dat zevenduizend stappen al voldoende is.
De norm gezond bewegen stelt dat we 150 minuten per week moeten bewegen. Dat vertalen we vaak met dertig minuten per dag en in een half uur zet je ongeveer drie- tot vierduizend stappen.

Stappenteller geeft een vertekend beeld

De stappenteller rekent bijvoorbeeld ook de stappen van de bank naar de tafel en die van je bureaustoel naar de wc mee. Die zijn goed om het zitten te onderbreken, maar horen eigenlijk niet bij die drie- tot vierduizend. Omdat de stappenteller daar geen onderscheid in maakt, tellen we die erbij op en kom je aan zo’n zes- tot zevenduizend stappen.

Je bent zo oud als je vaten

In plaats van stappen tellen is het beter om te kijken hoelang we bewegen. Dagelijks een half uur of meer bewegen is goed voor de bloedvaten. Als je bloedvaten van slechte kwaliteit zijn, dan gaan je organen slechter functioneren. Als bloedvaten dichtslibben, kan de toevoer van zuurstof afnemen met alle afschuwelijke gevolgen van dien. 

Langdurig zitten onderbreken door te gaan staan of te bewegen, doet zeker al iets, maar is niet voldoende. Opstaan van je bank of stoel is altijd goed, maar eigenlijk moet je minimaal vijf tot tien minuten bewegen.

Bewegen is belangrijk, of het wandelen of fietsen is, maakt eigenlijk niet veel uit. Er zijn grote spieren bij betrokken, zoals been- en bilspieren. 

Conclusie

Met een stappenteller loop je het risico je snel rijk te rekenen. De teller zou pas na vijf minuten bewegen moeten gaan lopen.
En in plaats van naar het aantal stappen, kun je daarom beter naar de tijdsduur kijken: dagelijks ruim een half uur bewegen. En meer is altijd beter.

Bron: Journal of the American Medical Association, Mw. M. Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologieaan de Radbout universiteit