Maakt het uit of je gefrituurde aardappel of gefrituurde groente eet?
Bij frituren wordt zo veel vet toegevoegd aan een van oorsprong gezond product, dat het ongeveer drie keer zo veel calorieën bevat. Bovendien wordt er vaak ruimschoots zout toegevoegd.
Een wortelfrietje bevat zo veel vocht, dat je het eerst nog met een zetmeel coating moet bewerken om het goed te kunnen frituren, anders is het slap.
Een biet, pastinaak of wortel ongefrituurd in je mond stoppen is gezond. Dat geldt ook voor een gekookte aardappel. Die beschikt over vezels, vitaminen en mineralen als ijzer, calcium en kalium.
Maar bereid je alles in de frituurpan, dan maakt het niet zo veel uit of het om aardappel of groente gaat. Net als groentechips: dat zijn ook gewoon chips. Die hebben weinig meer met groente te maken.
Door het te frituren is het aantal vitaminen en mineralen per calorie sowieso veel kleiner dan wanneer je het kookt of bakt. Het is niet langer een gezond product.
Maar daarvoor ga je meestal ook niet naar de McDonald’s!
bron Nu.nl