Je bent niet dik, je hebt gewoon te weinig spieren

 

Het schoonheidsideaal: hoe minder vet, hoe beter toch? Of niet? Wist je dat bij elke kilo spier die je kweekt, jouw lichaam zomaar de toestemming krijgt om 2 kilo vet te verliezen?

 

Het gaat om je lichaamssamenstelling. Waaruit je massa precies bestaat en de onderlinge verhoudingen zijn relevant. Organen nemen gemiddeld 25% van het totale lichaamsgewicht voor hun rekening, botten zo’n 10-15%. Meer dan de helft van de lichaamsmassa bestaat dus uit vet en spieren. En die twee zwaargewichten hebben veel met elkaar te maken!

 

Zowel spiermassa als vetmassa zijn weefsels die erg veel overtollige brandstoffen (lees: suiker en vet) uit je bloedbaan kunnen halen. Deze brandstoffen kunnen zij ofwel verbruiken (spierweefsel) ofwel opslaan voor later (vetweefsel). Als gevolg van onze inactieve leefstijl gecombineerd met veel te energierijke (lees: suikerrijke) voeding, moeten onze spieren ook voortdurend overtollig suiker opslaan voor later.

 

Als vetcellen verzadigd zijn, kunnen spieren ook vetten gaan opslaan. Dit gebeurt in de spiercellen en omringend bindweefsel. Dat noemen we dan ‘vervette’ spieren en moet vermeden worden, want het heeft een erg negatieve impact op de spierkracht en mobiliteit en is nauw gerelateerd aan allerhande chronische aandoeningen.

 

Je leest het: je kan dus niet zomaar massa verliezen zonder dat het lichaam een andere oplossing moet gaan vinden om je bloedsuikerspiegel en vetgehalte onder controle te houden.

1 kilo spier erbij = 2 kilo vet verliezen!
Klinkt goed, maar dan moet je die kilo spiermassa wel zelf aanmaken door te trainen! Begin met krachttraining die zwaar genoeg is om hypertrofie (aanmaak van nieuw spierweefsel) te veroorzaken. Dat hoeft je niet meteen bloed, zweet en tranen te kosten; dus spieren trainen die je eerder niet of nauwelijks gebruikte. Dat spierweefsel zal zo hartelijk door je lichaam verwelkomd worden dat het geen nood meer heeft aan zoveel vetmassa.

 

Combineer je training bovendien met gezonde voeding. Voor meer vragen kunt u terecht bij de chiropractor.

Bron: Pharmactueel, november 2024

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.