Vitamine D verbetert het geheugen!

VITAMINE D VERBETERT HET GEHEUGEN EN BESCHERMT HET HERSENNET!

Vitamine D verhoogt de opname van belangrijke stoffen in het spijsverteringsstelsel, reguleert het afweersysteem en houdt de bloedsuikerspiegel op peil. En de vitamine draagt ook bij aan sterke botten en tanden. Nu blijkt de vitamine ook van groot belang voor de aanleg van nieuwe verbindingen tussen hersencellen.

Onderzoekers van The University of Queensland in Australië hebben de hersenen van muizen met een vitamine D-tekort bestudeerd en ontdekten dat bij deze muizen het perineuronale net rond de neuronen ontbrak.

Vitamine D versterkt het perineuronale net dat de hersencellen (neuronen; zie afb.) omhult.

Dit net kapselt bepaalde zenuwcellen in en stabiliseert de verbindingen. De muizen misten een groot deel van het net in de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen. Bij tests van het leervermogen en geheugen van de muizen scoorden de dieren met het tekort slechter dan andere muizen.

Het kan zijn dat vitamine D het perineuronale net in de hippocampus beschermt tegen schade door enzymen. Het net is niet evenredig over de hersenen verdeeld, en de toestand van alzheimerpatiënten kan zelfs verbeteren als het in bepaalde hersengebieden wordt verwijderd. Er is daarom meer onderzoek nodig uit te zoeken waarom het net juist zo’n belangrijke rol speelt in de hippocampus.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (uv-straling) wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Verder zit het ook van nature in noten en zaden. Aan sommige levensmiddelen wordt het kunstmatig toegevoegd, maar het advies is om het uit de natuurlijke produkten te halen.

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Maar voor iedereen aan te raden, zeker wanneer de R in de maand is. Het voedingssupplement is te koop in onze praktijken en bij gezondheidswinkels.

Let op je eigen gezondheid!

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.