Behandelmethoden

BehandelmethodenDe chiropractor kan uw klachten op verschillende manieren behandelen

De handmatige chiropractische behandeling

De behandeling of techniek die uw chiropractor gaat gebruiken, ligt aan uw klachten en wensen en wat u nodig hebt. Voor elke techniek ligt u op de behandelbank welke is ontworpen voor chiropractische correcties. Verschillende delen van de behandelbank zijn verstelbaar om uw lichaam in de juiste positie te brengen voor een correctie.

De bekendste techniek is de manipulatietechniek.

Bij deze techniek wordt er een snelle, gecontroleerde en nauwkeurige druk-beweging op het gewricht uitgevoerd. Vooral op de wervelkolom en schedel en soms op een andere locatie. Het doel hiervan is het herstellen van de beweeglijkheid van het gewricht. Hierbij kunt u soms een krakend of “ploppend” geluid horen. Sommige mensen kunnen dit als ‘eng’ ervaren omdat men denkt dat er botten gekraakt worden. Men zegt vaak dat er “gekraakt” wordt bij de chiropractor, maar dat is dus niet waar.

Wat er wel gebeurt is dat tijdens een correctie/manipulatie van een gewricht of wervel opgehoopte stikstof gassen ontsnappen. Dit komt door het vacuümeffect dat optreedt wanneer een gewricht even uit elkaar getrokken wordt.  Dit geeft het “ploppend” geluid en is volkomen onschuldig!

Daarnaast behandelt uw chiropractor ook spieren of andere weefsels bijvoorbeeld door een vorm van massage die uw klacht zal verminderen.

schouder manipulatie

De chiropractische behandeling met instrumenten

Wanneer de chiropractor op een kleiner oppervlakte druk wil zetten kan hij hiervoor instrumenten gebruiken. Met deze instrumenten behandelt hij op een zeer precieze manier de juiste plek.

Een aantal voorbeelden van behandelmethodes met instrumenten:

  • de activator en de arthrostim; dit zijn chiropractische instrumenten die een trillend gevoel geven. Het zijn zachte en gerichte wijzen van beïnvloeding van de gewrichten in de rug en in de ledematen.
  • dry needling; dit wordt vooral gebruikt bij spierklachten. Hierbij plaatst de chiropractor een zeer dunne naald in de pijnlijke spier of plek. Dry betekent dat er niks in de spier wordt gespoten.
  • graston techniek; door met speciale instrumenten over de huid te wrijven maakt de chiropractor onderhuids verkleefd bindweefsel los. Dit weefsel wordt vervolgens door uw lichaam zelf afgevoerd.

Adviezen en tips

Naast de genoemde technieken kunnen ook adviezen en tips passen in de behandeling. Adviezen over bijvoorbeeld:

  • Voeding
  • Houding
  • Verminderen van stress
  • Ademhaling
  • Oefeningen voor krachttraining, balans, coördinatie en uithoudingsvermogen
Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.