Kinderen en Jeugd

Kinderen en JeugdKinderen en jeugd in onze praktijk

Chiropractie is zeer geschikt voor kinderen. Kinderen vallen vaak, wat elke keer door het lichaam moet worden opgevangen. Meestal lijkt dit geen grote gevolgen te hebben. In de wervelkolom kan dit vallen echter wel een gevolg hebben. Er kan ongemerkt een verstoring ontstaan. Deze verstoring kan dan de oorzaak zijn van diverse problemen.

Groeipijn bij kinderen

Beenpijn: dit zijn klachten van pijn in de benen zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak (zoals bijvoorbeeld een val op het been) aan te wijzen is. Denk bijvoorbeeld aan pijn aan de knieën en/of scheenbenen waarbij de pijn meestal gedurende de nacht opspeelt. De pijn kan de ene dag/nacht wel aanwezig zijn en de andere dag niet, het is een grillig patroon. De zienswijze van chiropractie hierop is dat de botten sneller groeien dan de spieren.

Pijn aan de hakken: dit kan ontstaan doordat de groeiplaten in de hakken ontsteken door de snelle groei van het kind. Het kind heeft pijn bij lopen, rennen en springen. De pijn manifesteert zich onder de hak en kan door trekken tot het hielbeen omdat er soms ook een zwelling bij de aanhechting van de Achillespees ontstaat. Dit wordt ook wel het Sever-Schinz syndroom genoemd en komt vaak voor bij intensief bewegende kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.

Vallen en….opstaan: kinderen vallen vaak, wat elke keer door het lichaam moet worden opgevangen. Meestal lijkt dit geen grote gevolgen te hebben. In de wervelkolom kan dit vallen echter wel een gevolg hebben. Er kan ongemerkt een verstoring ontstaan. Deze verstoring kan dan de oorzaak zijn van diverse problemen.

Veel voorkomende problemen die we in de praktijk behandelen zijn:

Mogelijke oorzaken

  • Als het kind het ene been meer gebruikt dan het andere (dit kan zorgen voor een gekanteld bekken of een korter been)
  • vallen
  • ongevallen met rolschaatsen, skateborden of hoover boards
  • hard gespeelde ballen tegen hoofd/rug/nek of andere lichaamsdelen
  • een verkeerde lichaamshouding (hangen op de bank, veel op telefoon/tablet kijken)
  • het dragen van een zware schooltas en dan nog vaak over 1 schouder
  • spel- of sportblessures
  • Erfelijke factoren
  • Stress en spanning

Leer- en gedragsproblemen

Verder kunnen kinderen ook leer- en gedragsproblemen krijgen. Drukke kinderen bijvoorbeeld met ADD/ADHD of juist teruggetrokken kinderen die ‘niet lekker in hun vel zitten’. Hierbij kan het oplossen van verstoringen in het lichaam door de chiropractor een gunstig effect hebben.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.