Tinnitus

TinnitusSteeds vaker al tinnitus op jeugdige leeftijd

Veel mensen hebben wel eens last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, na een avondje uit waarbij harde muziek aanwezig was. De geluiden van tinnitus kunnen genoemd worden als zoemen, suizen maar vooral fluiten. Het kan spontaan optreden waardoor het lijkt dat er geen bron voor deze geluiden aanwezig is. Deze (schijn-)geluiden worden vooral als ‘harder en hinderlijker’ ervaren wanneer erop gefocust wordt en men zich bewust is van het geluid.

Tinnitus kan echter ook zo hinderlijk aanwezig zijn dat de persoon zich niet meer kan concentreren en zich erg onbehaaglijk en ongemakkelijk gaat voelen. Het normale dagelijkse leven wordt beïnvloed. Dan spreken we van langdurige tinnitus waarbij het welzijn (ernstig) wordt ondermijnd door de bijkomende emotionele klachten (zoals geïrriteerdheid, depressiviteit) maar komt ook nog gepaard met gehoorverlies. Het is dan ook niet zo gek dat vooral jongeren steeds vaker last hebben van tinnitus. 

 

Oorzaken van tinnitus:

  • Regelmatig tot vaak blootstaan aan harde geluiden (machinerie in fabrieken) of harde muziek
  • Het veelvuldig dragen van ‘oortjes’ of koptelefoons met (te) hard geluid
  • Een verstoring van de signaal overdracht van de hersenen van geluid 

 

De chiropractor kan helpen bij tinnitus door de optimale doorstroom van signalen vanuit het brein naar de zenuwen en andersom. Verschillende individuele studies laten zien dat wanneer chiropractische zorg gericht op de wervels wordt toegepast er verlichting van tinnitus klachten kan optreden. Het is echter wel noodzakelijk, vooral bij de jeugd, om de nadelige effecten van te harde muziek en ‘oortjes’ of koptelefoons onder de aandacht te brengen! Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen….