Wat is Chiropractie?

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze waarin het functioneren van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat centraal staan. Een chiropractor houdt zich bezig met de diagnose, behandeling en preventie van afwijkingen of (functionele) beperkingen in het zenuwstelsel. En daarnaast het effect hiervan op het bewegingsapparaat en de algemene gezondheid.

Geschiedenis

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.
Daniel David Palmer (1845-1913) was een Canadees-Amerikaan die interesse had in de alternatieve geneeswijzen van die tijd. Hij werd beïnvloed door osteopatie, healing en spiritualiteit. Hij geloofde dat het menselijk lichaam voldoende natuurlijke vermogens heeft om te genezen. Palmer had geen officiële opleiding in de geneeskunde maar zijn overtuiging was dat de wervelkolom de ‘kapstok’ van onze gezondheid is. Er kunnen 1 of meer botten in de wervelkolom uit hun posities geraken waardoor er een grote druk ontstaat op de zenuwbanen die naar organen leiden. Hierdoor kunnen allerlei soorten ziekten ontstaan door de verstoorde impulsen tussen de hersenen en het lichaam. Door de botten in de wervelkolom weer op hun plaats te ‘zetten’ wordt de blokkade opgeheven en kan de stroom tussen hersenen en lichaam weer optimaal functioneren. Dit leidde tot de eerste chiropractorische correctie in 1895.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen. 

Opleiding

In Nederland bestaat er nog geen studie Chiropractie. Nederlandse chiropractoren volgen hun vijfjarige opleiding in o.a. Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika of Frankrijk. Chiropractoren zijn universitair geschoold.  Als zij hun opleiding hebben afgerond hebben zij de titel van Doctor of Chiropractic (DC). Vaak hebben zij nog aanvullende studies en cursussen gevolgd om zich te specialiseren in een bepaalde tak van chiropractie bv sportblessures of zwangerschap en baby’s. Ieder jaar dient elke chiropractor additionele studiepunten te behalen door het volgen van bijscholing. Hierdoor blijft men up-to-date met de nieuwste behandelmethodes, inzichten en studies die verricht zijn. Zodoende wordt elke chiropractor steeds uitgedaagd om zijn of haar kennis en kunde te vermeerderen.