Blauwe bessen en uw brein

Uit studie is gebleken dat blauwe bessen de werking van het brein kunnen verbeteren.
61 gezonde deelnemers tussen 65 en 80 jaar namen dagelijks blauwe bessen tot zich. Een andere groep kreeg een placebo toegediend. Na twaalf weken toonden de resultaten aan dat het geheugen van degenen die de bosbessen namen verbeterd was en hun mentale flexibiliteit was toegenomen. Daarnaast was hun bloeddruk ook nog eens lager geworden.

Ook een andere studie bracht aan het licht dat blauwe bessen met name voor het brein gunstige effecten kunnen hebben. Zo kunnen ze de schoolprestaties van kinderen verbeteren en veroudering van de hersenen tegengaan. De onderzoekers zeggen dat de antioxidantwerking één van de vele mechanismen is, wat het brein goed doet. Volgens hen kunnen blauwe bessen de aderen in het brein schoonhouden.De besjes zijn dus klein, maar hun effect lijkt heel groot. 

Bestrijdingsmiddelen
Helaas ontdekte het Pesticide Action Network recent dat de blauwe bes in Nederland één van de meest bespoten fruitsoorten is, zelfs nog erger dan aardbeien. Het is dus heel belangrijk om blauwe bessen voor gebruik zeer grondig te wassen of voor biologisch te kiezen.
Biologische bessen zijn een stuk duurder, u kunt ook kiezen voor biologische blauwe bessen uit de diepvries.

Verschil bosbes en blauwe bes
Blauwe bessen (Amerikaanse bosbessen) en bosbessen (Europese bosbessen) verschillen in herkomst, grootte, smaak en kleur. Blauwe bessen zijn groot, helderblauw en zoet met licht vruchtvlees, terwijl bosbessen kleiner, donkerder en zoet zurig zijn met donker vruchtvlees. Bosbessen bevatten hierdoor veel meer anthocyanen en dus meer antioxidanten. Beide zijn erg voedzaam en gezond, maar de bosbes is net ietsje gunstiger.