Baby’s

Baby's in onze praktijkBaby's en kinderen zijn de toekomst

Vandaar dat wij de nadruk leggen op het welzijn van deze doelgroep binnen onze praktijk. Al 30 jaar behandelen we baby’s, kinderen en tieners waardoor onze praktijk door deze generaties heen een gedegen expertise heeft opgebouwd voor deze kwetsbare mensen. Daaruit spreekt het vertrouwen van de ouders dat onze chiropractoren zeer goed gekwalificeerd zijn om hun kinderen te behandelen. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Baby's en chiropractie

Het geboorteproces is een enorme prestatie. Niet alleen voor de moeder maar ook voor de baby is er sprake van lichamelijke en emotionele stress. De weeën geven een behoorlijk grote druk op het babylichaam. Deze duwen de baby door het geboortekanaal en hierdoor komt er grote druk op het hoofd, de nek en sleutelbeentjes en ook op de wervelkolom.

Daarnaast geven ingrepen zoals een tangverlossing, vacuümextractie en keizersnede nog eens extra (lichamelijke) stress voor de baby en de ruggengraat. Bij veel van deze ingrepen wordt er door de verloskundige of gynaecoloog aan het hoofdje van de baby gedraaid en getrokken. Dit heeft een (negatief) effect op de wervels in de nek. Het is goed voor te stellen dat de baby hier last van heeft na zijn geboorte. Ook is het mogelijk dat een van de sleutelbeentjes uit de juiste positie is geraakt door het draaien en trekken bij de bevalling. Gevolg is pijn en de baby huilt dus veel.

Baby’s communiceren door te huilen. Als een baby blijft huilen en ouders begrijpen niet waarom, dan is dit heel frustrerend. Ouders kunnen zich machteloos gaan voelen. Een lichamelijke check van uw baby door de chiropractor, kan verklarend werken. De chiropractor zal al het mogelijke doen om het probleem op te lossen.

Klachten

Baby’s en ouders bezoeken de praktijk regelmatig met de volgende klachten:

  • Koliek (darmkramp)
  • Voorkeurshouding (het hoofdje naar één kant houden)
  • Reflux (veelvuldig spugen van de baby)
  • Slaapproblemen
  • KISS-syndroom (nekwervels staan scheef/vast)

Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door verstoringen, bijvoorbeeld een wervel die op een zenuw drukt. De chiropractor kan met een vinger een lichte druk op de juiste plek geven om de wervel weer in de juiste positie te brengen en het lichamelijk ongemak van de baby zo verhelpen.

Voorzorg NA de geboorte

Ook als een baby vrolijk en tevreden is laten ouders vaak hun kindje nakijken. Daarna kan er worden beslist of behandeling nuttig is. Chiropractische zorg is meteen al vanaf de geboorte mogelijk indien nodig, ideaal is echter vanaf dat de baby 6 weken oud is.

De ontwikkeling van baby’s gaat heel snel en het is daarbij belangrijk dat de ruggengraat in de juiste positie staat en vrij kan bewegen. Dit is nodig zodat het kindje zich voorspoedig kan ontwikkelen en gaat rollen, kruipen, zitten, staan en uiteindelijk lopen. Kinderen die zich leren voortbewegen zullen ook regelmatig vallen, dat hoort nu eenmaal bij deze ontwikkelingen. Bijvoorbeeld bij het leren rollen of kruipen kan het kind van de bank vallen of struikelen over de mat. Op allerlei manieren komen de gewrichten en de ruggengraat door deze schokken onder druk te staan. Dus ook dit is een extra reden om een bezoek te brengen aan de chiropractor. Op die manier kunnen problemen worden verholpen maar ook voorkomen doordat het kind zich soepel beweegt.