Het hooikoortsseizoen is in volle gang en dat betekent voor 20% van de Nederlanders niezen, jeukende ogen en vermoeidheid. De vraag naar een effectieve behandeling neemt toe. Medicamenten als antihistamine of corticosteroïden remmen de ontsteking in het neusslijmvlies, maar hooikoorts is meer dan een lokale ontsteking.
Diverse factoren beïnvloeden de kans op hooikoorts:
– genetische aanleg
– een verstoorde darmflora
– roken/luchtvervuiling
– bewerkt voedsel (met toevoegingen)
– levensstijl (weinig buiten zijn/stress), hierdoor krijgen ouderen vaak hooikoorts
Bij hooikoorts hangt de reactie van het immuunsysteem samen met de kwaliteit van het darmslijmvlies en de darmmicrobiota. Hooikoortspatiënten hebben vaker een verstoorde darmbarrière, die veelal gepaard gaat met verstoringen in het neusslijmvlies.
De darmflora verbetert door:
– vezelrijke voeding
– prebiotica: niet verteerbare voedingsstoffen die als voedingsbron voor darmflora dienen,
het zijn vezelrijke stoffen, ze komen voor in groente/fruit/peulvruchten/volkoren
graanproducten en noten
– probiotica: levende goede bacteriën (in yoghurt, kefir,zuurkool, kimchi = gefermenteerde
kool)
– postbiotica: stoffen die de goede bacteriën (probiotica) produceren, hetzij in je darmen of
tijdens het fermenteren van voedsel (in yoghurt, tempe, zuurkool, kefir en augurken)