Het verschil met…

Het verschil met…Het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie

Wanneer u last heeft van uw rug, nek, schouder, of knie, dan overweegt u mogelijk een bezoek aan een gezondheidsspecialist.
De chiropractor en fysiotherapeut behandelen en verhelpen beiden gezondheidsklachten, maar wat zijn de verschillen?

1: Het grootste verschil tussen fysiotherapie en chiropractie is het deel van het lichaam waarop ze zich concentreren.

De behandelingen van een fysiotherapeut zijn gericht op het functioneren van alleen de spieren.

Een chiropractor houdt zich daarentegen bezig met het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom. Een chiropractor is een anatomisch expert die het lichaam ziet als geheel. Door het behandelen van de wervelkolom, de gewrichten en het zenuwstelsel zal er mede een gunstig effect optreden op zowel spieren en organen. 

Net als fysiotherapeuten zal ook de chiropractor vaak advies geven omtrent het doen van oefeningen om spieren en gewrichten soepel te houden of ter ondersteuning van het genezingsproces en ook ter verbetering van uw lichaamshouding.

 

2: De opleiding die een fysiotherapeut en een chiropractor hebben gevolgd verschillen.

De opleiding Fysiotherapie is een HBO opleiding.
De opleiding Chiropractie is een universitaire opleiding.

 

3: Het verschil van het uitgangspunt van fysiotherapie en chiropractie.

Chiropractie houdt zich in tegenstelling tot fysiotherapie niet bezig met het ‘trainen’ van het lichaam, maar juist met het ‘herstellen’ van het lichaam.

Bij een Fysiotherapeut ligt de focus op de spieren. Door het trainen en bewegen van de spieren zorgt een fysiotherapeut ervoor dat het lichaam of lichaamsdeel meer mobiel en verstevigd wordt.

Chiropractoren leveren een andere zorg dan fysiotherapeuten. Chiropractoren gaan te werk vanuit het idee dat een lichaam zichzelf geneest wanneer het zenuwstelsel en de wervelkolom optimaal functioneren. Om deze reden zal een chiropractor niet direct met een gewricht of spiergroep aan de slag gaan. De kern van de zorg van een chiropractor is het doorzoeken naar de dieperliggende oorzaak van de klacht. Op deze wijze begeleidt de chiropractor het lichaam naar optimale gezondheid.

“Het is noodzakelijk een grondige kennis te bezitten van de wervelkolom, want vele aandoeningen worden in werkelijkheid veroorzaakt door een gebrekkigheid daarvan.” (Hippocrates 460-377 v.Chr.)

L0014825 Portrait of Hippocrates from Linden, Magni Hippocratis...1665
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://wellcomeimages.org
Portrait of Hippocrates.
Magni Hippocratis...
Van der Linden, J.A. editor
Published: 1665

Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/