- 17 april 2024
- Posted by: Gerjanneke Vreugendhil
- Categorie: Divers nieuws
Dat verschilt per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen. Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en angstgevoelens.
Een kop koffie bevat 60 milligram cafeïne. Als je meer dan zo’n acht koppen per dag drinkt, dan loop je kans op een cafeïnevergiftiging.
Je lichaam went aan cafeïne
Je lichaam gewend kan raken aan de effecten van cafeïne. Drink je meerdere kopjes per dag, dan zal je het niet snel merken als het er een keer vier in plaats van vijf zijn.
Cafeïne is niet net zo verslavend als cocaïne of alcohol. Er is geen echte scoringsdrang en je kunt je als het goed is beter beheersen. Ook zijn er nauwelijks ontwenningsverschijnselen, hoewel je wel enkele dagen last van hoofdpijn kunt hebben als je ineens stopt met het drinken ervan.
Maar als je na een tijdje zonder koffie weer een stevige espresso drinkt, kan het zijn dat je gevoeliger voor de cafeïne bent dan voorheen. Je zult misschien wat hyper worden en kunt last krijgen van hartkloppingen.
Cafeïne zit ook in thee en frisdranken
En vergeet niet dat er ook cafeïne in thee zit. Vroeger werd dat theïne genoemd. In een kop zwarte thee zit 30 milligram cafeïne en in groene thee iets minder. Dat is minder dan in koffie, maar je drinkt er wel sneller grotere hoeveelheden van. Uiteindelijk kan het dus zijn dat je met een paar flinke mokken thee ook best wat cafeïne binnenkrijgt.
Dat geldt ook voor frisdrank, zoals cola.
Heb je een zware dag en meer koffie nodig dan anders, dan kun je daar dus best een keer aan toegeven. Koffie maakt je alerter en geconcentreerd, maar cafeïne heeft ook invloed op je slaap. Voorkom dus dat je zoveel koffie drinkt dat je niet kunt slapen en de volgende dag nog vaker richting de koffieautomaat moet.