Is zonnebrandcrème kankerverwekkend?

Op social media verschijnt af en toe het gerucht dat zonnebrandcrème kanker veroorzaakt, dat is niet het geval! 

Het is niet helemaal te achterhalen waar de geruchten over de kankerverwekkende eigenschappen van zonnebrandcrème precies vandaan komen. Het verhaal bestaat in ieder geval al zo’n 25 jaar. De stof die vaak als kankerverwekkend wordt genoemd, is oxybenzone. Deze stof is een werkzaam bestanddeel in veel gangbare zonnebrandcrèmes. Oxybenzone absorbeert schadelijke uv-straling, waardoor je dus minder snel verbrandt.

Deze stof zou de hormoonhuishouding verstoren, wat bijvoorbeeld zou zorgen voor een hogere kans op borstkanker. Ook zou oxybenzone bij contact met zonlicht stoffen produceren die het DNA kunnen beschadigen en daardoor kanker veroorzaken.

Waarom klopt het niet?

Oxybenzone is door de Europese Commissie goedgekeurd als bestanddeel van cosmetica. Een zonnebrandproduct mag tot 6 procent oxybenzone bevatten. Wetenschappers hebben in opdracht van de Europese Commissie in 2001 onderzoek naar de stof gedaan. Zij concludeerden dat het geen negatieve effecten op de hormoonhuishouding heeft.
Het is wel mogelijk dat het huidirritatie of een allergische reactie veroorzaakt.

In 2011 toonden Amerikaanse onderzoekers aan dat de studies die zogenaamde negatieve effecten van oxybenzone lieten zien, niet goed uitgevoerd waren. In een van de onderzoeken kregen muizen bijvoorbeeld oxybenzone als voedsel toegediend in een astronomisch hoge dosis. Sindsdien is de wetenschap niet tot andere inzichten gekomen. U kunt zich met een gerust hart met zonnebrandcrème in smeren.

Gebruik voldoende hoge factor geschikt voor je huidtype, smeer vaak genoeg in (meerdere malen per dag) en met een UVA- en UVB-filter.

Het KWF (kankerbestrijding) benadrukt het belang van goed insmeren. Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. 1 op de 5 mensen krijgt het, afgelopen jaar waren dat 77.000 Nederlanders. UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker en zonnebrandcrème beschermt je daartegen.

 

bron: Nu.nl/KWF