- 11 juni 2024
- Posted by: Gerjanneke Vreugendhil
- Categorie: Divers nieuws
Deskundigen raden aan een kind vanaf elf jaar een smartphone te geven. Jonger maakt ze kwetsbaar, omdat het voor hen dan nog lastig is om echt en nep berichten van elkaar te onderscheiden.
Maak kinderen mediawijs, begin met één app, kijk hoe de app in elkaar steekt, wat er te zien is en wat er gezegd wordt.
Maak social media onderdeel van het dagelijks leven
Zorg ervoor dat je het er met elkaar over hebt, en niet pas op het moment dat iets misgaat. Praat erover wat ze in de apps tegengekomen zijn. Zorg ervoor dat je kind niet het gevoel heeft de telefoon te moeten inleveren.
Als kinderen onder de radar gaan, weet je niet waar ze mee te maken krijgen. Juist omdat je er niet altijd bij bent, is het belangrijk dat je het er met elkaar over kunt hebben.
Laat je kind nadenken over wat het deelt
Bespreek wat je wel en wat je niet van jezelf deelt. Leg uit dat als je gegevens deelt, die overal terecht kunnen komen. En maak afspraken over het dragen van passende kleding. Deel geen foto’s van herkenbare dingen zoals de school of de straat waarin jullie wonen en deel nooit foto’s van iemand zonder toestemming.
Kind moet leren hoe het grenzen kan stellen
Met de huidige privacywetgeving moeten scholen, leraren en ouders toestemming vragen voor ze dat doen. Gebeurt het desondanks toch en voelt je kind zich daar niet prettig bij, leer hem of haar dan dat het oké is om te vragen of diegene de foto wil verwijderen. Dat kan ook een goede kans zijn om je kinderen te leren hoe zij grenzen stellen.
Probeer ze weerbaar te maken
Je kunt kinderen niet overal tegen beschermen. Veel ouders zullen wellicht herkennen dat ze minder vaak mogen meekijken op de app naarmate hun zoon of dochter de puberteit nadert. Het is beter om ze weerbaar te maken, zodat ze weten dat ze er iets van kunnen zeggen of het tegen jou als ouder kunnen zeggen als ze in aanraking komen met ongewenste beelden.
bron Nu.nl mediapedagoog Marije Lagendijk van Bureau Jeugd & Media.