- 12 februari 2025
- Posted by: Gerjanneke Vreugendhil
- Categorie: Divers nieuws

Rugligging
Als je op je rug slaapt is je gewicht het best verdeeld. Het is wel belangrijk om te letten op hoe je je hoofd neerlegt. Je kunt makkelijk naar links of rechts draaien. Blijf je zo te lang liggen, dan kan dit nekklachten veroorzaken.
Dat kun je oplossen door je kussen zo te vormen dat de zijkanten iets hoger komen te liggen. Hierdoor kun je minder makkelijk draaien. Er zijn ook kussens met dit soort inkepingen te koop.
En er is een flink nadeel aan liggen op je rug, je kunt meer last krijgen van apneu en snurken.
Je linker- of rechterzij maakt verschil
Heb je brandend maagzuur, dan kun je beter niet op je rechterzij liggen. Dat heeft te maken met de positie van de maag en slokdarm in je lichaam. Daarom zul je met slapen op je rechterzij meer last krijgen van zure oprispingen dan op je linkerzij.
Ook is het goed om te beseffen hoe je daadwerkelijk ligt. Mensen hebben op hun zij vaak de neiging naar het puntje van het kussen te kruipen. Daar is niks mis mee, althans, als je je benen optrekt in een soort foetushouding.
De ideale zijpositie is als je met je knieën en heupen in een hoek van ongeveer 90 graden ligt en je handen niet te hoog (in de buurt van je kussen) legt.
Lig niet te lang op je buik
Fysiek gezien is op je buik liggen één van de meest belastende houdingen. Hoe ouder je wordt, hoe minder snel je geneigd bent op je buik te keren. De buikligging is niet heel prettig meer, omdat je dan minder makkelijk je nek kunt draaien.
Lig je lang op je buik, dan kun je door je gedraaide nek niet alleen last krijgen van nekklachten, maar ook van tintelingen in je armen en handen en van hoofdpijn. Ook kun je op je buik meer tandenknarsen.
Mensen zijn vaak geneigd vanuit zijligging door te draaien op de buik. Vooral vrouwen leggen in die positie een been over het andere been, die gedraaide houding kan zwaar wegen op je bekken.
Meestal draai je vanzelf
Je lijf kent een natuurlijk systeem dat je waarschuwt voor opkomende stijfheid. Als je niet lekker ligt, zul je daarom automatisch van houding veranderen.
Dat is anders als je last hebt van je rug of bijvoorbeeld reuma. In dat geval kan het wel belangrijk zijn op je houding te letten. Of als je een heel diepe slaper bent: omdat je heel vermoeid bent, alcohol hebt gedronken of misschien altijd wel diep slaapt. Doe je dat niet en ga je daardoor vermoeid naar bed, dan kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Als je niet meer vanzelf van houding wisselt, krijg je klachten.
Hoewel het dus belangrijk is je tijdens het slapen niet in gekke bochten te wringen, maakt het uiteindelijk niet uit hoe je in bed ligt, als je tenminste geen klachten hebt. En laten we wel wezen: in principe heb je natuurlijk helemaal geen idee in welke kronkels je de nacht doorbrengt. Pas als je iedere ochtend wakker wordt met een stijve nek, is het goed om daarbij stil te staan.