Verschil tussen hernia en ischias

De meest bekende hernia is die van de wervelkolom, ook wel rughernia genoemd. Een hernia is een uitstulping van weefsel, de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt dan tegen het ruggenmerg of een zenuw aan.

Dit heeft als gevolg dat er een irritatie, ontsteking of beschadiging van de zenuw plaatsvindt. Vaak gaat dit gepaard met tintelingen, een doof gevoel en/of een scherpe brandende pijn in de gebieden waar deze zenuw naar uitstraalt. Bijvoorbeeld in het been of in de voet. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde reflexen uitvallen en dat u minder goed kunt bewegen.

Ischias is een veelvoorkomende klacht van de rug en verwijst naar een irritatie van de langste zenuw die ons lichaam kent. Deze irritatie kan veel verschillende oorzaken hebben. Als de ischias zenuw beschadigd, ontstoken of geïrriteerd raakt, kan dit pijn in de onderrug, met uitstraling naar de billen en/of benen tot gevolg hebben. Het voelen van een doffe pijn onder in de rug kan een teken zijn voor het beginstadium van ischias.

Vaak gaat men een andere houding aannemen om zo de pijn te ontlasten. Dit compensatiegedrag is niet de oorzaak van het probleem, maar een gevolg!

 

Uw chiropractor kan u -in de meeste gevallen- voor beide klachten behandelen!