Hoofdpijn vanuit de nek

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan. De hoofdpijn kan chronisch worden en daardoor een grote impact hebben op je dagelijks leven.

Symptomen:
Bij deze vorm van hoofdpijn zit de pijn meestal aan één kant van het hoofd. Je voelt pijn aan de zijkant van je hoofd, soms tot in je voorhoofd of achter het oog. De meeste mensen hebben ook nekpijn en kunnen hun nek minder goed bewegen, maar dit is niet altijd zo.
De pijn kan opgewekt worden door bepaalde bewegingen. Zoals het draaien van het hoofd of door lang in dezelfde houding te zitten of te staan. Ook kan de pijn getriggerd worden door druk in de nek.

Naast pijn in je hoofd kun je ook pijn in je schouder en/of arm voelen aan de kant van je hoofdpijn. De pijn kan heel heftig zijn. Het kan dan ook lastig zijn om deze vorm van hoofdpijn te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn. 

Oorzaken:
De pijn ontstaat door een probleem ergens in de nek. Bijvoorbeeld in een tussenwervelschijf, een spier, een zenuw, een nekwervel, of een gewrichtje (facetgewricht). Er zijn daardoor veel verschillende mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een beknelde zenuw, slijtage (artrose), overbelasting door een verkeerde houding, een ontsteking in een gewricht (artritis) of een breuk in een nekwervel.
De klachten kunnen ontstaan na een ongeluk, val of sportblessure, maar ook geleidelijk. Soms blijft de oorzaak onduidelijk. Bepaalde beroepen geven een grotere kans op deze vorm van hoofdpijn. Het gaat om beroepen die belastend zijn voor de nek, zoals timmerman, chauffeur of kapper. Ook langdurig met de nek naar voren op de computer werken verhoogt de kans op cervicogene hoofdpijn.

Behandeling:
Chiropractie kan helpen om sneller van je klachten af te komen. Heb je langer dan 3 maanden klachten? Dan heb je chronische pijn. Het is dan belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. 

Bron: patient en publiek

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.