Magnesium
Nieuw onderzoek laat een verband zien tussen een verhoogde magnesiuminname en een gezondere veroudering van de hersenen,
in het bijzonder bij vrouwen.
Een verhoging van de magnesiuminname met 41% geeft minder hersenkrimp en kan helpen om het risico op dementie te verminderen.
6000 deelnemers hielden hun dagelijkse magnesiuminname bij, het ging vooral om magnesium rijke voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen.
Inname van meer dan 550 mg magnesium per dag, bleek op de leeftijd van 55 jaar gepaard gaan met een hersenleeftijd die ongeveer een jaar jonger is dan die van iemand met een normale magnesiuminname van 350 mg per dag.
Naast traumatisch hersenletsel, luchtverontreiniging, geestelijke gezondheidsproblemen en sociaal-economische status, zijn beïnvloedbare leefstijl factoren zoals alcoholgebruik, roken en lichaamsbeweging gelinkt aan het risico op dementie.
De beïnvloedbare risicofactoren voor dementie weliswaar zijn vastgesteld, maar verklaren slechts een derde van het niet-genetische risico. Naar het overige deel is dus dringend behoefte om de oorzaak van dementie te verklaren.
En hoewel de studie de resultaten van eerder onderzoek bevestigt, is het nog onduidelijk wanneer en op welke manier de inname van magnesium via de voeding begint bij te dragen tot de gezondheid van de hersenen.
Bron Onderzoekers van het Neuroimaging and Brain Lab van de Australian National University