Herken je Vitamine D tekort!
Je lichaam heeft zon nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D is een vitamine die van belang is voor onder andere je botten, immuunsysteem en spieren. Ongeveer 90% van de vitamine D die wij aanmaken, komt door blootstelling aan zonlicht. Aangezien we het afgelopen jaar meer binnen hebben gezeten dan ooit zijn we minder blootgesteld aan de zon. Wellicht heb je daardoor een vitamine D-tekort opgelopen.
Oorzaken
Een vitamine D-tekort kan ontstaan door je type huid, te weinig zon, oudere leeftijd en het gebruik van zonnebrandcrème (> SPF 8 vermindert aanmaak vitamine D). De opname via de huid is namelijk voor 90% verantwoordelijk voor de vitamine D waarde in ons lichaam.
Het overige deel halen we uit voeding, zoals vette vis en in beperkte mate uit vlees en eieren. Bepaalde groepen zoals zuigelingen en ouderen hebben een grotere behoefte van de zonnevitamine.
Symptomen
Een langdurig vitamine D-tekort heeft voornamelijk een negatief effect op je botten, want dan wordt maar 10 tot 15% van het calcium dat je inneemt opgenomen in je botten. Verminderde botsterkte of verhoogde kans op botbreuken is het nummer 1 symptoom van een vitamine D-tekort. Maar een vitamine D-tekort kan ook de volgende symptomen veroorzaken:
- Vermoeidheid en weinig energie/lusteloosheid
- Chronische lage rugpijn
- Bloedend tandvlees
- Hyperventilatie
- Angstaanvallen
- Last van spieren en gewrichten (pijn, trillingen, kramp)
- Netvliesontsteking en -veroudering en ook het droge-ogen-syndroom
Daarnaast kan een vitamine D-tekort leiden tot:
- Diabetes type 2
- Hart- en vaatziekte
- Botontkalking (Osteoporose)
- Bepaalde kankersoorten (waaronder borst-, prostaat- en darmkanker)
Uiteraard kunnen de symptomen ook andere oorzaken hebben. Om vast te stellen of je echt een vitamine D tekort hebt is een bloedonderzoek nodig.
Wat moet je doen bij een vitamine D tekort?
In eerste instantie raden we je aan om meer tijd buiten door te brengen. Tussen 10.00 en 15.00 uur is de zonkracht op z’n sterkst (NB: let wel op met zonnebrand!). Ben je geneigd de hele dag binnen door te brengen? Probeer dan toch tenminste 15-30 minuten buiten je tijd te spenderen en vaker vette vis te eten. Daarnaast kun je een tekort ook behandelen door het innemen van supplementen. De hoeveelheid verschilt echter per leeftijdscategorie. Bij het innemen van een supplement zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan nog 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Een goed supplement vitamine D van Biotics (zowel normale als forte) is verkrijgbaar in de praktijk.