Slaap-vragen baby/peuter

Slaap-vragen:

Mijn baby in slaap laten huilen of niet? 

Mijn kind wil niet in z’n eigen bedje liggen, wat nu?

Baby in slaap laten huilen?
Een baby die hele nachten doorslaapt? Sommige ouders hebben geluk, maar vaker hebben baby’s ‘s nachts ook nog zorg nodig. Uit wanhoop en gebrek aan betere oplossingen wordt er soms gekozen om de baby ‘s nachts te laten huilen, totdat hij of zij in slaap valt. Maar deze cry it out-methode kan traumatisch zijn voor een baby.

Je leert een baby dat er niemand komt wanneer hij midden in de nacht huilt. Wat je juist wil, is dat een baby weet dat er op zijn signalen wordt gereageerd, om een gezonde emotionele ontwikkeling te bevorderen”, aldus De Zeeuw.

Hoog stressniveau
Als een baby alleen wordt gelaten tijdens een huilbui en er niet op hem of haar wordt gereageerd, ervaart de baby enorm veel stress en zit het lichaam vol met cortisol: het stresshormoon.

“Vooral de eerste maanden zijn de hersenen baby’s nog vol in ontwikkeling, en als ze dan zulke hoge stressniveaus moeten ervaren, is dat niet goed voor de hersenontwikkeling van het kind. Responsief zijn naar je baby toe is ook belangrijk om hechting en een gezonde emotionele ontwikkeling te bevorderen”, zegt kinderslaapcoach Ewelina de Groot.

De Zeeuw voegt daaraan toe dat het laten huilen tevens niet goed is voor het zelfbeeld van een kind op latere leeftijd. Hierdoor leert het kind namelijk dat er niet wordt gereageerd wanneer hij of zij communiceert. “Wat je hoopt te bereiken met het laten huilen, is dat je baby op een bepaald moment helemaal stopt met huilen omdat hij weet dat er toch niemand komt. Dat is ontzettend verdrietig.”

Te hoge verwachtingen van de baby
Volgens De Zeeuw hebben nieuwe ouders vaak veel te hoge verwachtingen van het slaapgedrag van hun pasgeboren baby. “Het zit gewoon niet in de aard van baby’s om de hele nacht door te slapen. Hoe vaak een baby wakker wordt verschilt erg, maar je moet je voorstellen dat het zelfs voor peuters nog normaal is één of twee keer per nacht de ouders op te zoeken om die veiligheid te voelen. Het is normaal als een baby onder de zes maanden nog niet klaar is om de hele nacht alleen gelaten te worden”.

Is een baby ouder dan zes maanden, dan zou het volgens De Groot in theorie wel mogelijk zijn een baby zelfregulatie aan te leren tijdens het slapen. “Vanaf dan zouden baby’s zichzelf kunnen troosten. Voor de leeftijd van zes maanden kán een baby zichzelf gewoon niet troosten. Het is beter om je baby altijd een veilig gevoel te bieden: zo kan een baby zich makkelijker aan slaap overgeven dan een baby die zijn emoties moet onderdrukken en niet weet waar hij aan toe is.”

Medische oorzaak
Als je baby een huilbaby lijkt te zijn en ook ‘s nachts amper slaapt, kunnen er ook medische oorzaken zijn.

“Vaak zie je dat kinderen die erg slecht slapen milde medische problemen hebben, zoals reflux, slaapapneu of oorontsteking. Dan zal het laten huilen niks beter maken. De chiropractor kan uw kindje bij dit soort klachten behandelen. U zult zien dat het in de meeste gevallen dan snel beter gaat.

‘Mijn kind wil niet in z’n eigen bedje liggen, wat nu?’

Eindeloos wiegen, autoritjes maken, white noise-machines of inbakerzakjes: om een kind goed te laten slapen, zijn ouders vaak tot veel bereid. Voor wie het echt even niet meer weet, is er de slaapcoach. We stelden kinderslaapcoach Myrthe Stapper van Slaaptipsvoorbabys.nl de slaapvraag: Wat als mijn kind niet in zijn eigen bedje wil liggen?

Help! Mijn kind heeft een heerlijk bedje, maar eindigt steeds in het mijne. Waarom?
Stapper: “Dit kan op alle leeftijden voorkomen. Een pasgeboren baby heeft nooit geleerd om alleen in een bedje te slapen. Die wil geborgenheid en ligt het liefst op een van zijn ouders te slapen.”

“Vanaf ongeveer 4,5 maand kun je een baby leren in zijn eigen bedje te gaan gaan slapen. Zorg dan dat ze goed hebben gedronken, niet onder- of oververmoeid zijn en zorg voor een goede slaapomgeving. Denk bij jonge baby’s om hun wakkertijd; tot zes maanden zijn ze meestal niet langer dan twee uur achter elkaar wakker.”

Hoe moet ik die slaapomgeving inrichten?
“Een machine met white noise maskeert omgevingsgeluiden en kan een baby helpen in slaap te vallen. Zorg voor een koele kamer die echt donker is. Jonge baby’s zijn nog niet bang voor het donker. Voor oudere kinderen die wel bang zijn kun je een klein lichtje aandoen, maar zorg dan voor rood licht en niet voor blauw of geel licht. Een slaapomgeving moet veilig zijn. Zorg dus dat er geen hond of kat in de buurt is.”

Het lukt nog steeds niet.
“Probeer de vier S-methode eens uit. Die kun je gelijk toepassen vanaf de geboorte. De eerste S staat voor setting the stage. Hiermee bedoelen we de eerder genoemde rustige, veilige slaapomgeving. Zorg voor een routine voor elk dutje, bijvoorbeeld verschonen, knuffelen en een rustig liedje zingen. Door steeds dezelfde handelingen voor het slapen gaan te verrichten, herkent je baby op een gegeven moment wanneer het tijd is om te gaan slapen.”

“De tweede S is swaddling, oftewel inbakeren. Dat kun je tot een maand of vier veilig doen, daarna kunnen baby’s omrollen en is inbakeren niet langer veilig. Inbakeren zorgt voor rust in het lijf en geeft datzelfde geborgen gevoel als toen baby’s in de baarmoeder lagen.”

Oké. En de derde en vierde S?
“Eenmaal ingebakerd kun je naar de derde S, van sitting. Zitten dus, hoewel je dit ook staand kunt doen. Hou de baby rechtop met zijn of haar hoofd net over jouw schouder, zodat je baby weinig visuele afleiding heeft. Bij deze methode zit je stil en praat én beweeg je niet. Maak ook geen andere geluiden en wieg je baby ook niet. Al snel zul je voelen dat je baby begint te ontspannen en kun je hem wegleggen.”

“Wanneer je baby begint te huilen ga je door naar de laatste S, van sush-pat, oftewel sussen en klopjes geven. Ouders die dit proberen zeggen vaak: geprobeerd, maar werkt niet. Maar geef het echt even de tijd, zeker tien minuten. Terwijl je baby in het bedje ligt, draai je hem rustig op de zij. Vervolgens klop je op de onderrug, bij de billen. Klopt niet té zacht, want dat voelt je baby niet.”

“Terwijl je ritmisch klopt zeg je de hele tijd ‘sssssssssj’, dat herinnert ze aan het bloed dat door het lichaam stroomt als ze in de baarmoeder zitten. Na een tijdje zul je merken dat je baby langzaam rustiger wordt en in slaap valt. Bouw het dan geleidelijk af, en ga nog even door als de baby echt slaapt.”

En de echt gouden tip?
“Kleine baby’s huilen, en dat ligt niet altijd maar aan de ouders. Dat is belangrijk om te onthouden: het ligt niet altijd maar aan jou. Wat je kunt proberen is je baby rond 23.00 uur nog even wakker maken, zo’n twintig minuten, en een voeding geven. Vaak helpt dat om opnieuw die nachtcyclus in te gaan.”

Wat doe ik als mijn peuter steeds zelf zijn bedje uit klimt?
“Het is op deze leeftijd enorm belangrijk dat je consequent bent. Maak een afspraak met je peuter, bijvoorbeeld: als je vannacht in je bedje blijft, mag je een Paw Patrol-sticker uitkiezen. Hou je daar dan aan. Geef die sticker niet als het niet is gelukt, maar maak er geen drama van. Geef de sticker aan een beer of pop die wél in zijn bedje is gebleven, zodat duidelijk wordt wat de bedoeling is. Nachtelijke angsten moet je wel serieus nemen.”

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.