CCS: het chronisch Covid syndroom
Veel mensen houden na Covid langdurig klachten. De meest voorkomende klachten zijn:
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
- haaruitval
- benauwdheid
- verlies van reuk en smaak
- spierpijn- en gewrichtsklachten
Het doormaken van een Covid infectie gaat gepaard met heftige ontstekingen. Door middel van de juiste voeding kan het verloop van het ontstekingsproces verbeteren. Belangrijk is dat de voeding voldoende vezels, eiwitten en vetten bevatten.
Vezels zorgen dat de darmen aansterken en het immuunsysteem kalmeert. Vezels zitten o.a. in groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, bessen en chiazaad.
Eiwitten bevorderen het spierherstel en zijn brandstof voor het immuunsysteem. Eiwitten zitten in eieren, mager vlees, vis en zuivel en plantaardig in quinoa, tempé, hennepzaad en pinda’s.
Vetten Verschillende vetzuren kunnen het immuunsysteem activeren of kalmeren. Een overmaat aan verzadigd vet kan ontstekingen opwekken. Goede vetten zitten in zalm, haring, tonijn, makreel, sardine, forel en eieren. Plantaardig in lijnzaad, chiazaad, pistachenoten, hennepzaad, walnoten, cashew-, para- en pecannoten en postelein.
Overig advies:
- Verder beter geen wit meel en witte rijst maar de volkoren varianten eten.
- Bloedonderzoek kan een tekort aan vitamines en mineralen aantonen.
- Kies voor verse maaltijden in plaats van kant en klaar maaltijden, omdat deze ‘bewerkte’ voeding het immuunsysteem aanjagen en voor ontstekingsreacties zorgen.
- Fysieke oefeningen onder begeleiding kunnen het herstel van de longen bevorderen