“Bottenkraker”

EEN CHIROPRACTOR “KRAAKT” GEEN BOTTEN, DAT IS EEN MISVATTING

 

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.

Chiropractie bestaat al zo’n 100 jaar en valt onder de alternatieve zorg. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen of andere chemicaliën, maar dat de werkwijze geheel op een natuurlijke basis verloopt.

 

Wat houdt chiropractische zorg in?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Chiropractie is daarentegen niet alleen gericht op het verminderen van klachten, maar heeft vooral als doel het streven naar een optimale gezondheid. Chiropractie kan dus niet alleen helpen bij klachten, maar ook een positieve uitkomst bieden voor gezonde mensen en daarmee dus juist het voorkomen van klachten.

Veel mensen kennen chiropractie vooral door het zogenaamde “kraken”. Een chiropractor wordt in de volksmond dan ook wel een “kraker” genoemd. Maar dat een chiropractor botten kraakt is een misvatting.

Een veelvoorkomende verwarring is dan ook dat het geluid dat vrijkomt het geluid is van over elkaar heen schurende botten. Maar dit is zeker niet het geval!

Wanneer een chiropractor bijvoorbeeld de balans van de wervelkolom wil corrigeren, kan er wat lucht ontsnappen uit de gewrichtjes, wat resulteert in een luid hoorbaar geluid. Dit geluid kan vergeleken wordt met een knak. Van dit geluid kun je best even schrikken, maar dit is geheel ongevaarlijk.

 

Herstel van het lichaam door Chiropractie

Bij chiropractie ligt de focus op het verzorgen van het lichaam zodat deze zichzelf weer kan herstellen. Chiropractie is dan ook niet gericht op het onderdrukken van klachten, maar pakt de klachten aan bij de bron.

Een chiropractor maakt gebruik van bepaalde druktechnieken, dit verwijst dan ook naar het eerder genoemde “kraken”. Klachten rondom de wervelkolom worden vaak veroorzaakt door blokkades van zenuwstructuren, ook wel neurologische blokkades genoemd.

Door gebruik te maken van druktechnieken, kan de chiropractor zenuwstructuren stimuleren waardoor de balans tussen zenuwcellen (neuronen) en de verbindingen die zij met elkaar maken weer hersteld kan worden. Op deze manier is het lichaam weer in staat om zichzelf te herstellen.

Een chiropractor heeft zijn ervaring en kennis over het menselijk lichaam opgedaan tijdens een langdurige universitaire studie en is daarmee zeer gespecialiseerd in deze tak van zorg.

 

Chiropractie is een veilige behandelmethode

Over het algemeen heeft de behandeling geen bijwerkingen. Het enige dat men als een nadeel zou kunnen beschouwen is dat u wel kunt merken/voelen dat u een sessie bij de chiropractor hebt gehad. Dit is dan vaak in de vorm van spierpijn, net zoals u dat kunt hebben na een sporttraining. Daarnaast kan het zijn dat u wat stijfheid ervaart. Dat is ook niet zo gek, want na een chiropractische sessie is het lichaam behoorlijk aan het werk gezet en moet het deze handelingen verwerken. Dit is geheel ongevaarlijk en is nodig zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

 

Chiropractie bij pijn of klachten

Nu vraagt u zich misschien af: met wat voor soort klachten kan ik bij een chiropractor terecht?

Chiropractie kan uitkomst bieden bij veel verschillende soorten klachten rondom de wervelkolom. Veel van dit soort klachten hebben als grondslag een verkeerde houding en dus een verkeerde stand van de wervelkolom. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van een verkeerde/ gebogen houding achter een laptop of computer. Juist nu steeds meer mensen thuis moeten werken door de Coronacrisis, nemen rug-, nek-, en gewrichtsklachten toe. Een chiropractor kan dan zeker hulp bieden!

 

Chiropractie om gezondheid te bevorderen

Om gebruik te maken van chiropractie hoeft u niet per se klachten of pijn te hebben! Een chiropractor is namelijk ook een gezondheidsbevorderaar en helpt u graag bij het voorkomen van klachten. Steeds meer mensen komen bij onze praktijk langs voor advies en ondersteuning bij het behouden van een gezond lichaam. U kunt hierbij denken aan sporters, artiesten of mensen die op een andere manier veel van hun lichaam vragen. Er is dan ook geen verwijzing van een huisarts nodig, u kunt altijd langskomen.

 

Ervaart u zelf klachten of bent u nieuwsgierig geworden naar de werkzaamheden van een chiropractor? Bij Chiropraxi helpen wij u graag en bent u altijd van harte welkom voor een intake gesprek. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.