Hielspoor?

Zeurende pijn onder de voet. Hielspoor?

 

Regelmatig komen mensen bij ons in de praktijk met  ‘hielspoor’. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms wordt de pijn veroorzaakt door irritatie van een gewricht in de onderrug. Die pijn kan uitstralen naar de hiel. Het kan ook dat de pijn wordt veroorzaakt door een verkramping van de kuitspier. Er zullen testen worden gedaan om uit te sluiten dat de pijn wordt veroorzaakt door de kuit of de onderrug. Het heeft immers weinig zin om de voet te behandelen als de oorzaak ergens anders ligt.

 

Wat is ‘echte’ hielspoor precies?

Officieel is het een gevolg van een chronische irritatie van de aanhechting van de peesplaat met spiertjes aan het hielbeen, dat na enige tijd een puntige knobbel op een röntgenfoto laat zien. Het is een vervelende klacht die pijn geeft bij staan en lopen. Vaak zijn mensen met hielspoor klachten beperkt in hun mobiliteit.

Komt het vaak voor?

Ja. En de laatste tijd ook steeds vaker. Waarschijnlijk doordat mensen tijdens de pandemie meer zijn gaan wandelen en hardlopen.

Wordt het dan veroorzaakt door lopen?

De ontsteking aan de peesplaat wordt veroorzaakt door te veel of te ver lopen en door lopen op slecht schoeisel. Als je ineens heel veel kilometers gaat wandelen of hardlopen terwijl je dat niet gewend bent, bestaat de kans dat de peesplaat geïrriteerd raakt. Bouw wandelen en hardlopen langzaam op. Zo kunnen de spieren en pezen langzaam wennen aan belasting. Schoenen moeten niet te smal zijn en het is ook niet verstandig om kilometers lang op slippers te lopen.

En wat voor schoenen moet je dragen om hielspoor te voorkomen?

Schoenen die goed en stevig om het hielbeen zitten en voldoende ruimte geven aan de voorvoet, de bal van de voet. 

Heeft een voetzooltje ter ondersteuning zin?

Uit onderzoek blijkt dat het beter is om de holling van de voet niet te veel te ondersteunen. 

Valt hielspoor te behandelen?

Dat is afhankelijk van de oorzaak van de klacht. Daarom is het belangrijk dat een chiropractor eerst kijkt of er wel sprake is van hielspoor. Komt de pijn uit de onderrug, dan moet de rug behandeld worden. Is het echt de peesplaat die de pijn veroorzaakt, dan is het in eerste instantie een kwestie van rust nemen. 

 

Voor verdere vragen en advies kunt u terecht bij de chiropractor.

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.