Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht als gevolg van gekristalliseerd urinezuur.
Het is een stofwisselingsziekte en verergert bij een verkeerd dieet. Bij een aanval ontstaat er hevige pijn in de kleine perifere gewrichten.
Karakteristiek is de aandoening aan het gewricht tussen de voetbeentjes en de grote teen.
Maar ook in het polsgewricht, de vingers, de ellebogen, de knieën of de enkels kan jicht ontstaan. Naast pijn kan er zwelling ontstaan,
de huid ziet glanzend rood.
Na verloop van tijd worden de gewrichten dik en stijf, er vormen zich knobbels en sommige gewrichten keren niet meer terug in de normale toestand. 

Medicatie bestaat uit ontstekingsremmers en mogelijk medicijnen om de overproductie van urinezuur te stoppen.

Voedingsadviezen:

  • purinerijke voeding vermijden
  • vermijd alcohol, haring, orgaanvlees, wild (gevogelte), ansjovis, kaviaar, mosselen, kreeft, oesters, peulvruchten, vleesextracten, gistextract
Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.