Keelamandelen vangen virussen en bacteriën

Keelamandelen vangen virussen en bacteriën

De amandelen zijn de buitenste verdedigingslinie van het lichaam tegen virussen en bacteriën.

Als je je mond wijd opendoet en in de spiegel kijkt, zie je misschien de twee nootvormige bolletjes lymfeweefsel achter in je keel: de amandelen.

Bij veel mensen worden de keelamandelen eruit gehaald omdat ze ontstoken en opgezwollen zijn. Maar de amandelen zijn onderdeel van je afweersysteem en vangen virussen en bacteriën voordat die via je mond het lichaam binnengaan en je ziek maken.

De amandelen beschermen ons onder andere door witte bloedlichaampjes aan te maken, die het lichaam helpen om ziekten te bestrijden.

 

Zo werken de amandelen en de huig:

  • Amandelen

Waar: Achter in de mond, aan weerszijden van de keelholte.
Wat: Lymfeweefsel dat onderdeel is van het afweersysteem en bacteriën remt die via de voeding of adem binnenkomen. Het weefsel produceert ook T-cellen.

  • Huig

Waar: Achter in de mond, vlak boven de tong.
Wat: Zacht weefsel dat betrokken is bij de articulatie en voorkomt dat voedsel en drank in de neus terechtkomen.

 

Ingreep is ruim 3000 jaar oud

De amandelen variëren in grootte van persoon tot persoon en zijn op je derde relatief het grootst. Ze worden dan ook het meest verwijderd bij kleine kinderen, als ze vaak ontstoken zijn of pijn doen.

Het verwijderen van amandelen werd ruim 3000 jaar geleden voor het eerst beschreven. Tegenwoordig worden ze meestal onder narcose weggebrand of -gesneden.

Er was onder artsen en onderzoekers lange tijd discussie over de vraag in hoeverre mensen zonder amandelen een slechter afweersysteem hebben. Onderzoek duidt erop dat kinderen bij wie de amandelen zijn weggehaald meer risico hebben op ziekten als griep en astma.

 

Bron: https://wibnet.nl/mens/lichaam/keelamandelen-vangen-virussen-en-bacterien

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van geneeskunde welke 125 jaar geleden is ontstaan.

Inmiddels is chiropractie meer dan een ‘visie op het gezondheidsstelsel van het lichaam’ en wordt het gedragen door de wetenschap op het gebied van beweegzorg. Over de hele wereld zijn universiteiten opgericht om Chiropractie als geneeswijze ten dienste te stellen van de mensheid. Wereldwijd wordt Chiropractie erkend als 1 van de grootste gezondheidszorgberoepen.

Het mag duidelijk zijn dat er veel diverse studies en methoden zijn ontwikkeld om Chiropractische behandelingen te ondersteunen.