Weerstand kweken tegen virussen

Weerstand kweken is een belangrijk wapen tegen besmetting met virussen. Al bij jonge kinderen kan een aanpassing van de voeding helpen, ontdekte kinderarts Ellen van der Gaag, maar zeker ook bij volwassenen. „Ik had zelf de link met corona nog niet eens gelegd.” Maar dat deden wetenschappers in Italië alvast voor haar.

 

Vitaminepillen niet genoeg

Op basis van het onderzoek komt ze met een helder voedingsadvies: geef jonge kinderen vijf dagen in de week groene groentes, drie keer per week rundvlees en dagelijks roomboter en volle melk. Daar kan geen vitaminepil tegenop. „Je kunt goede voeding niet vervangen door pillen.” Ditzelfde geldt uiteraard ook voor de jeugd en volwassenen.

 

De hoestende en proestende jeugd van vandaag kan het resultaat van de moderne tijd zijn, denkt ze. „Het lichaam is niet zo snel veranderd als wat er in de supermarkt ligt. Vroeger at je gewoon wat er was. Nu zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Luxer, mooier en minder saai dan de basisproducten. Maar ook veel minder puur en natuurlijk.”

 

Want juist in deze tijd blijkt maar weer hoe belangrijk een gezonde weerstand is. „Ik had zelf de link met corona nog niet eens gelegd. Maar een groep Italiaanse wetenschappers haalden het onderzoek aan als voorbeeld van een proactieve studie.”

 

Maar hoe dan ook blijft het kweken van weerstand ook op latere leeftijd belangrijk. „Uit literatuuronderzoek blijkt dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie en knoflook kunnen helpen om infecties aan de luchtwegen te verminderen.”

 

Van der Gaag benadrukt dat het gaat om een voedingsadvies. „Voeding ligt bij veel mensen nogal gevoelig. Het roept snel emoties op. Ik leg ook niemand iets op. Maar op basis van onze ervaringen en wetenschappelijk onderzoek blijkt het een positief effect te hebben. Daar kan iedereen verder zelf zijn voordeel mee doen.”

 

Zes tips van de kinderarts voor een betere weerstand (ook voor volwassenen):

  1. Gebruik meer onbewerkte producten en minder sausjes uit pakjes en zakjes.
  2. Bied het rundvlees aan in de vorm van een stoofschotel. Dat kost wel wat meer tijd. Maak de schotel daarom al de avond voor de dag van het gebruik.
  3. Hou vol. Mensen die meededen aan het onderzoek bleken na een tijdje toch weer te vervallen in oude eetpatronen. Waardoor de klachten terugkeerden.
  4. Gebruik geen smeerbare roomboter in kuipjes, maar de blokken. Hoe goedkoper, hoe beter. Snij er steeds een stukje af en bewaar dat buiten de koelkast.
  5. Sommige kinderen lusten niet zo graag volle melk. Zet ze dan volle yoghurt voor. Daar hebben ze vaak minder moeite mee.
  6. Voor recepten met groene groentes en rundvlees: zie het boekje dat is gemaakt op basis van het onderzoek. Te vinden op de site van ZGT. https://www.zgt.nl/media/1822/receptenboek.pdf